balungroot

Frans (PA2FK) heeft een aantal testen uitgevoerd met een zelfbouw balun voor de hoogfrequentbanden.

Lees het volgende korte artikel en je begrijpt dat dit eenvoudig zelf te maken is.

Op de foto zie je de achterkant van CQPA met het plaatje hoe de trafo eruit moet zien. De kleuren en de manier van verbinden spreken voor zich.

Op het plaatje zie je het doosje staan met daarin de trafo gewikkeld en aangesloten zoals deze door mij gebruikt wordt. Ook zie je nog de eerste trafo los ernaast liggen. Dit is de poeder ijzer ringkern en die werkt van 80 t/m 10 meter. Je ziet ook nog 2 losse ringen liggen en dat zijn de zogenaamde paarse en de groene ferriet kernen, alleen kleurloos.
De types zijn 4C65 en 3E25 op elkaar gelijmd met 2 componenten lijm en daar is de trafo van gemaakt in het doosje. Deze werkt verbijsterend goed en tuned gemakkelijk van 160 t/m 10 meter.
Ik heb de trafo 5 minuten belast met een ongemoduleerde draaggolf op 160 meter bij 100 Watt en kon niet constateren dat de trafo warm werd. Hopenlijk heb je wat aan en horen we je binnenkort op HF.
Bijna vergeten: het draadje dat als antenne dienst doet 13.70 mtr lang en is niet resonant  (mag ook niet) op geen enkele band.

De bouw van de balun.
Deze zit op de foto in een kastje ingebouwd. Echter kan dit ook anders: eerst de un/un (impedantie trafo) maken, dan een stukje PVC buis zoeken waar het in past twee eindkappen van PVC. in de ene kap een RVS bout (antenne aansluiting. In de andere kap een PL259 plug met een RVS boutje er naast voor de aard aansluiting. De Un/Un vastzetten in de buis met twee componenten lijm en vervolgens de eindkappen op de buis lijmen en je krijgt een professioneel uitziend resultaat.