tekening0kleinTijdens mijn vakantie in zuid-Spanje heb ik een GP voor 20 meter opgebouwd met de spiderbeam glasfiber mast en enkele stukje telefoondraad.  Het voordeel van de glsfiber mast is de compactheid van de mast bij vervoer en het gewicht. Ingeschoven is hij iets meer dan 1 meter breed en dat past in bijna iedere kofferbak van een personenauto. Eenvoudig om mee te nemen dus!
Uitgeschoven heb je toch de beschikking over een mast van 12 meter. Nadeel is echter de bovenste twee delen van de mast. Deze zijn dun en kunnen niet veel gewicht dragen. Ik heb de eerste dagen een Inverted-V antenne gebruikt voor de 40 meter band. De BU-50 balun in het midden is een heel gewicht en dan kun je de bovenste twee delen niet gebruiken
Hiernaast is de maatvoering van de verschillende delen beschreven. De coaxkabel bestond uit ongeveer 15 meter RG58 kabel. Het uiteinde is aangepeld. De mantel is teruggeslagen om de kabel en hieraan zijn de drie "benen" gesoldeerd. Deze dienen tevens als een stukje verstevinging van de mast. In het gebied waar wij ons bevonden was het bijna altijd wolkenloos en een strakke zon. Echter in de loop van de middag stak er altijd een lichte bries op. Zou de mast alleen aan de onderkant vastgestaan hebben dan was hij fllink gaan zwiepen. Met deze constructie viel dat erg mee. De benen hadden dus een dubbele functie : tegencapaciteit  voor de straler en een mechanische steun voor de mast.

tekening1kleinIn de hiernaast getekende schets is aangegeven hoe de draden gemonteerd zijn. Het is eigenlijk een grote Groundplane opgebouwd rond koperdraad. De keuze voor telefoondraad heeft een persoonlijke reden. Op mijn QRL gebruiken we veel van dit soort draad. Echter kun je ook wel een stuk tweelingdraad van 10 meter bij de lokale bouwmarkt ophalen. Gaat net zo goed. De straler wordt om de meter met plakband rond de fibermast geplakt. Dit is ook weer eenvoudig te verwijderen als de antenne opgeruimd moet worden. Ook de eerste meter van de coaxkabel en de constructie rond het einde van de RG58 kabel werd goed vastgeplakt met plakband.
Een goed alternatief voor plakband is klitte band. Dit laat geen lijmresten op de mast achter en beschadigd de lak niet. Bovendien heeft plakband een nadeel wanener het aan warmte en zonlicht blootgesteld wordt. Dan wordt het snel een klevrige massa en verliest haar stevigheid.
img 6208 klein
Hiernaast is de antenne in de praktijk te bewonderen. Het voordeel van de mast is de maatvoering in de hoogte. Op een camping kun je wel eens een uitdaging hebben met de maatvoering. Natuurllijk kun je een touwtje in een boom gooien en via een antennetuner het geheel in resonantie brengen. Een inverted-V voor 20 meter neemt toch al snel een breedte van 10 meter in beslag. De vakantie-GP voor 20 meter is eenvoudig in het de plaats van het disselwiel te schroeven. Naast een tent kun je hem op ongeveer 1 meter hoog met een slangenklem en twee scheerlijnen vastzetten. De antenne heb ik eerst op een grasveld naast de vakantiewoning geplaatst. Dat ging prima, echter bleek de satelietontvanger niet tegen de vermogens van de FT897D te kunnen. Ik heb hem later op een andere plaats aan een stenen hek van de woning geplaatst. Twee van de benen zijn ook aan dit hek gemonteerd. De uiteinden van de benen zijn verlengt met kuntstof draad. Je kunt ook stukjes PVC draad van huis menemen en daar de benen geisoleerd mee verlengen. Doordat de maatvoering voor 20 meter gefixeerd is heb je ook geen antennetuner nodig. Scheelt weer om dit apparaat mee te nemen. Ik hed hem wel in de auto meegenomen, je weet maar nooit..... Je moet zowel boven als onder deze constructie het geheel goed vastplakken met plakband. Tijdens het zwiepen van de mast komen hier nog wel eens wat krachten op te staan.
img 6209Een klein nadeel van de Spiderbeam antenne is ook het voordeel van deze mast ; het gemak van de mobiele constructie. Door het warme weer werd de antenne overdag soms best wel een beetje warm. Als de wind de mast heen en weer liet gaan is het wel eens gebeurd dat de klemming tussen twee segmenten niet meer optimaal was. Deze schoven dan in elkaar. Door dit in elkaar schuiven schoven de delen hieronder of hierboven ook in elkaar. Het eindresultaat was een in elkaar geschoven antenne. Dan moest de antenne weer in elkaar gezet worden. En als je dan de constructie rondom het einde van de coaxkabel niet goed aan de mast geplakt had liet dat los. Eén keer heb ik met wat kunst-en-vliegwerk met de soldeerbout de draden opnieuw aan de coax moeten solderen. Best wel lastig als je met de soldeerbout niet rechtstreeks bij de mast kunt komen. Zoveel verlengsnoeren had ik tijdens mijn vakantie niet meegenomen. En de mast helemaal demonteren en hem naar de soldeerbout toedragen was mij ook te veel moeite. Ja, het was warm!
In de loop van dit jaar wil ik eens kijken of ik met kleine pennetjes dit ongecontroleerd in elkaar schuiven van de antennemast proberen te verhinderen. ALs een segment uitgschoven en in elkaar geklemt is moet hij eigenlijk vergrendeld kunnen worden. Eens kijken of er in de handel eenvoudige pennetjes te vinden zijn die je in een klein voorgeboord gaatje per segment van de mast kunt prikken als deze in elkaar geklemd is. Misschien kom ik wel eens iets tegen op een vlooienmarkt.
Uiteindelijk heb ik hele leuke verbindingen gemaakt in Europa. Zelfs enkele Japanse en Amerikaans stations kwamen met een S5 tot S8 soms binnen. Helaas heb ik ze niet kunnen werken doordat het soms heel populaire stations betrof en deze vaak door kanonnen uit Italië en Spanje aangeroepen werden. Het ging mij meer om de lol en het plezier. Als ik iemand sprak kreeg ik vaak zeer overtuigende rapporten terug.