Frans PA2FK heeft een L/C-meter gebouwd, een bouwpakketje (P05) van ACB Printen Service. Om zijn ervaringen met deze meter met de leden te delen, heeft hij een verslag gemaakt van de bouw en de resultaten.

 
Waarschijnlijk zijn de meeste van ons naar de laatst gehouden radio vlooienmarkt in Rosmalen geweest. Zo ook ik natuurlijk en natuurlijk roep ook ik elke keer: "Ik heb niks nodig, maar ik ga alleen maar voor de gezelligheid".
LCmeter1
Nou hoor ik al een hoop mensen denken: Ja, ja. En terecht want natuurlijk kom ik niet met lege handen thuis. Er is altijd wel iets wat de bijzondere aandacht trekt, buiten de gebruikelijke hebbedingetjes om. Bij mij was dat een bouwpakketje van een L/C meter. Nou heb ik wel eens in een grijs verleden een C metertje gebouwd ( geen bouwpakket) ik had alleen maar een schema.. Volledig analoog en het werkt nog steeds voortreffelijk. Dit metertje had slechts een nadeel.
Je moest werkelijk goed opletten wat de analoge meter aangeeft en goed op de instelling van de bereik schakelaar letten. De meter geeft tot 50 aan of de dubbele waarde en al naar gelang het bereik in pf, nf of uf.. Op zich geen probleem als je er aan gewend bent. Maar nog steeds ontbrak de L meter en dat is soms best een gemis.
Aldus was op de vlooienmarkt de keuze al gauw gemaakt. Dit apparaat meet L en C en geeft gelijk de goede waardes aan en geen gehannes met een bereik instelling of de waarde verdubbelen.
Thuis gekomen het dingetje uitgepakt en het schema bestuderen, nog even de tekst door lezen (alles in het Engels) no problem. Echter een ding viel al snel op. De component opstelling was niet hetzelfde als in de oorspronkelijke tekst. Dus dan de printtekening maar eens vergelijken en natuurlijk was deze ook anders.
LCmeter3
Nu staat op de bijgeleverde tekst op de een na laatste bladzijde wel een goede component opstelling en op de laatste bladzijde een goed en duidelijk schema. Dus het zal allemaal wel loslopen. Deed het ook. Alles in elkaar gesoldeerd en toen kwam er wat vreemds. Op de onderzijde van de print moest een potmeter gesoldeerd worden van de contrast regeling van het display. De potmeter moet toch werkelijk met drie pootjes aangesloten worden, maar op de print zaten maar twee aansluitingen. Met wat zoeken in het schema en de printsporen nalopen op het printje was het euvel snel gevonden. En dan natuurlijk het grote moment, proberen en kijken wat het metertje doet.
Gelukkig heb ik nog van een paar professionele printen een aantal precisie condensatoren. Dus het kalibreren kon geen probleem zijn. Was het ook niet, de meter gaf gelijk de exacte waarde en natuurlijk met de juiste grootheid erachter. Snel even een spoel gewikkeld en ook de goede grootheid erachter.
De meter is nu natuurlijk in gebruik in mijn shack en fouten kunnen nu niet meer gemaakt worden door een verkeerde grootheid af te lezen of door omrekeningsfactoren.
LCmeter2Werkelijk een aanrader voor iedereen die zelf bouwt. Het display kan ook met achtergrond verlichting gebruikt worden, maar uit oogpunt van batterij besparing heb ik dat niet gedaan. De leesbaarheid van het display is zeer goed, dus waarom zou ik.
Bijgaand heb ik nog een paar foto's gevoegd, zodat de verschillen in de printtekening en de print goed zichtbaar zijn. Ook de component opstelling is goed te zien en natuurlijk om te laten zien hoe het geheel eruit ziet. De bouw is niet moeilijk, maar een beetje oplettendheid is wel geboden.
73 es de Frans PA2FK