Om een aantal tranceivers van Yaesu beter te koelen is er een aparte standaard beschikbaar. De SMB 201

Primair is hij gemaakt voor enkele tranceivers van Yaesu maar ook andere merken passen hier in. De opzet is heel simpel, in het kastje kun je de tranceiver plaatsen/ophangen en deze krijgt extra lucht via een geforceerde koeling in het kastje zodat deze niet oververhit raakt. 

Op zich een heel simpel en doeltreffende oplossing. Echter hoor je van verschillende amateurs dat de ventilator verre van stil is. En als de tranceiver in een ruimte opgesteld is waar het gezoem er niet toe doet is dat acceptabel. Maar een extra ventilator in de shack is in de meeste situaties niet gewenst of kan het zelfs tot irritatie leiden. Ik heb verschillende artikelen over deze ventilator gelezen. Er zijn amateurs die de ventilator vervangen hebben door een stiller exemplaar. Ik heb er voor gekozen om een thermische schakelaar in het kastje te plaatsen die de ventilator inschakelt als de set te warm wordt.

 

Ik heb een thermostatische schakelaar bij Bens Electronics in Waalwijk besteld. Voor de helft van het geld kun je hem ook op AliExpress bestellen. Dan moet je een aantal weken wachten tot de print in huis is.

De print wordt aangesloten op een 12Volt voeding en is verder uitgerust met een thermische sensor die met een draadje van ongeveer 10cm op de print aangesloten wordt. 

Deze print bevat een digitaal display (3 x 7-segments) waarop de actuele temperatuur uitgelezen kan worden. Met drie drukknopjes op de print kun je de schakeltemperatuur instellen in 0,1 graden nauwkeurig. Ik heb de schakeltemperatuur (P1) op 30 graden ingesteld Ook is de zg. temperatuur schakelverschil in te stellen (P2). Bij mij staat deze ingesteld op 1. D.w.z dat de uitschakel temperatuur 1 graad lager ligt dat de inschakel temperatuur. Hij schakelt bij mij in op 30 graden en hij schakelt weer uit als de temperatuur gedaald is tot 29 graden.

Je kunt nog een aantal parameters instellen , maar daar maak ik geen gebruik van.

De print in de SMB 201

Standaard staat de ventilator altijd aan. Dus als je het kastje inschakelt met de schakelaar aan de voorkant zal de ventilator gaan draaien. 

ThermosensorOm dit aan te passen zullen we de print in de schakeling op moeten nemen.

We maken eerst het kastje open. Dat doe je door de 4 bouten van de ventilator los te schroeven. Daarna kan de bovenste stalen deksel er af genomen worden.

Je haalt de rode draad die vanaf de ventilator naar de schakelaar loopt los van de schakelaar en schroeft deze onder de aansluiting K0

Vanaf de +12V aansluiting leg je een draadbrugje naar de aansluiting er naast (K1). Vanaf de +12V aansluiting leg je een nieuwe rode draad naar de lege aansluiting op de schakelaar.  

Vanaf de meest linkse aansluiting (GND) leg je een zwart draadje naar de min aansluiting van de voedingsconnector achter op het kastje

 

Als je alles aangesloten hebt kun je de print aan de zijkant naast de ventilator plaatsen. Let er op dat je de print met afstandsbusjes in de de SMB-201 plaatst.

dc9031f3 b54b 4407 81b6 1ef9e266803b

De voeten waar de kast op staat steken wat door de kast heen.

Naast de print moet je ook een klein gat boren waar de sensor doorheen gestoken kan worden. Met een druppel lijm uit een lijmpistool maak je het gat na afloop weer dicht en zorg je er voor dat de kabel gezekerd is.

 

Als alle draadjes correct aangesloten zijn kun je de spanning er op zetten en de inschakel temperatuur en het temperatuur schakelverschil instellen. 

Druk daartoe lang (5 seconden) op de set knop. Daarna een keer op + knop om te schakelen naar P1 - P6 

Druk vervolgens bij P1 op SET 

Vervolgens kun je met de + en - knop de temperatuur instellen.

Druk weer op Set om dit te bevestigen

Druk daarna 10 seconden op de set knop en alles staat ingesteld.

 

 Vervolgens schroeven we alles weer in elkaar. 

Ik heb de sensor aan de achterkant van de FTM100 in het koelelement gestoken.

IMG 1437a