Tot een aantal weken gelden maakt ik in de auto gebruik van een Bluetooth headset van Jabra.

Recent viel mijn oog op een andere headset van Plantronics, de Plantronics Voyager Legend.

plantronics voyager legend bluetooth headset Hij wordt ook genoemd als een Bluetooth headset die in combinatie met de FT3DE gebruikt kan worden.

Ik heb hem in Duitsland via Amazon.de besteld. De headset wordt geleverd met een 230V. adapter waar een EU of een UK steker op gezet kan worden. Een korte USB-kabel  met een laadstekker zodat de headset eenvoudig met de lader opgeladen kan worden.

In 90 minuten is de headset volledig opgeladen. Je kunt hem dan ongeveer 7 uur gebruiken in actieve modes (zenden en luisteren). Als je de headset inschakelt hoor je in het oortje van de Plantronics hoe lang je hem nog kunt gebruiken. Dit voorkomt verrassingen.

Als je de headset voor de eerste keer aanzet gaat hij gelijk op zoek naar een apparaat om mee te verbinden. (Pairing-mode). De standaard pin-code voor dit apparaat is 0 0 0 0. Dit is belangrijk aangezien de FTM100 en FTM400 een standaard Pairing PINcode 6 1 1 1  gebruiken. Bij het koppelen in de FTM100/400 moet je dit dus bij het koppelen aanpassen in 0 0 0 0. Als de headset eenmaal met een apparaat gekoppeld is kan hij opnieuw in Pairing mode gebracht worden.

  • Schakel de Plantronics Voyager Legend in.
  • Druk de knop aan de achterkant van de microfoon in en houdt deze ingedrukt tot u "Pairing" hoort. 
  • Of druk het kleine knopje aan de onderkant van de microfoon kort in en zeg dan "Pair". De headset is spraakgestuurd en je kunt een aantal commando's geven.

De headset kun je zowel aan het linker- als het rechter-oor dragen. Door de behuizing te draaien en de microfoon een halve slag te draaien komt de headset in de juiste positie voor het linker of rechter oor.

Bij de headset worden twee siliconen Oortips geleverd, Hieromheen kan een klein meegeleverd oorkussen geschoven worden. Bij mij zit het oortje goed in mijn oorschelp. Er worden een aantal maten meegeleverd zodat de juiste combinatie voor het oor gevonden kan worden.

Aan de achterzijde van de microfoon zit een klein drukknopje waarmee je bij koppeling met de mobiele telefoon het gesprek aangenomen of verbroken kan worden. In combinatie met de FTM100/FTM400 kun je hiermee het PTT contact bedienen. Het werkt in de Toggle-mode. D.w.z. dat je even kort hoeft te drukken om de zender in te schakelen. Als je klaar bent met de uitzending druk je wederom kort dit knopje in en de zender schakelt uit en je ontvangt weer.

Aan de achterkant van de headset vindt je de aan-uit schakelaar en een knopje op het volume van de luidspreker van de headset te regelen. 

Ik heb de Plantronics Voyager Legend ook aan de FT3E gekoppeld en ook daar bevalt hij prima. Ook hier kreeg ik positieve reacties op de modulatie.