Na enkele jaren (ongeveer 12) jaar niet actief te zijn geweest ben ik in 2005 toch weer actief geworden als zendamateur. Ieder jaar had ik toch maar de machtigings vergoedingen aan het ministerie van Economische zaken overgemaakt en zodoende de roepletters behouden. Wat is er veel veranderd in al die jaren! De eigen keuze van roepletters is dan misschien voor veel amateurs een uitkomst, ik vind het er niet eenvoudiger op geworden. Ook de wijziging van de toepassing van 144,800 MHz. Ik dacht dat daar nog steeds Packet Radio met Bulletin Boards actief was. Zijn daar ineens " APRS"  stations actief.....

antenne klein

Ik heb eerst een oude laptop geruild tegen een tweede hands dual-bander. De Alinco 605E heb ik eerst enkele maanden thuis in gebruik gehad. In de zomer van 2005 heb ik de Ground Plane antenne op de schoorsteen vervangen door een Diamond vertikale antenne welke ik van Bert (PE1KZU) heb gekregen.

De antenne straalt rond op zowel 2 meters als 70 centimeter.

In de auto heb ik sinds ruim een jaar ook weer een tranceiver. In eerste instantie werd de Alinco 605E gebruikt. Later is deze vervangen door de Alinco 620E. Weer later is deze omgewisseld voor een FT8900 van Yaesu en sinds de zomer van 2009 zit er een FT857 in de auto  Deze zit nu netjes ergens in de auto gemonteerd met een frontje op het dashboard.  Lekker makkelijk kun je het frontje uit de auto halen zodat het geheel minder opvalt en het dievengilde niet op gedachten brengt.

Sinds de kerst van 2005 ben ik nu ook in het bezit van een Yaesu FT897D. Behalve de 2-meter amateurband en de 70cm amateurband kan ik nu ook op de amateur hoogfrequentbanden uitkomen.

Deze tranceiver is de ideale mix tussen een portabele tranceiver en een tranceiver welke je thuis kunt gebruiken. Om de tranceiver uit te proberen heb ik hem via een antennetuner van SGC, de MAC200, aangeslotenft897d

Op de tuner is een stuk telefoonkabel aangesloten. Deze kabel, beter bekend als rangeerdraad, is aangesloten op de antennetuner en hangt tot achter in de tuin. De eerste resultaten zijn bevredigend. Ik kom Europa goed door. De signalen die ik hoor zijn meestal goed te beantwoorden.

mac200

Als ik hun hoor horen ze mij meestal ook. Voorlopig maar even hiermee blijven experimenteren tot het beter weer wordt. Uiteindelijk moet er toch iets anders op het dak komen. Bovendien ontvang ik een hoop stoorsignalen met deze begingevoede draad. Een symetrische antenne moet daar een stuk verbetering in gaan geven.