Het zit er weer op, het PACC weekeinde van 2015. Ook ik heb dit jaar weer meegedaan. Dit keer redelijk voorbereid. Althans, het computergedeelte. Vorig jaar maakte ik nog gebruik van N1MM als log-programma. In de loop van 2014 kwam de opvolger van deze fantastische logger uit. Volledig herschreven en een aantal leuke features er bij gestopt. Hij heet nu N1MM+

ham radio 231x195pix lightDat het programma nog steeds doorontwikkeld wordt blijkt wel uit de zeer regelmatige updates die uitgebracht worden. Dus laat ik mij niet verrassen. Medio januari 2015 ben ik al eens goed gaan kijken naar het programma en kijken of het met mijn Icom 7410 samenwerkt. Je kunt de installatie gewoon naast de bestaande N1MM logger uitvoeren en de bestaande configuratie in deze nieuwe Logger overnemen. Ik ben wat eigenwijzer en ben gewoon opnieuw begonnen. Als hij het maar doet. Ik heb nog niet alle toepassingen gevonden maar de PACC registreren werkte prima. Vooral de dupe-check werkt handig. Wat ik ook zo handig vind is het leegmaken van het invulscherm als je de tranceiver naar een andere frequentie draait. het lijkt wel of het programma intiutief meedenkt met de zendamateur. 

Ook de integratie met de MicroHam III is belangrijk. Ik wilde dit jaar ook gebruik gaan maken van de mogelijkheid om met een "druk op de knop"  mijn CQ uit te zenden. Dus van te voren een " CQ, CQ, CQ van PE1DON"  opnemen en deze steeds maar weer uitzenden. Maar ik kreeg dat niet voor elkaar. Wat dat betreft is de documentatie van N1MM zeer uitgebreidt maar ontbreekt het aan voorbeelden. En ongeveer een uur nadat de PACC afgelopen was heb ik nog eens op het internet gezocht en kreeg ik het werkend. (Hahaha....).

En dat er regelmatig updates uitkomen bleek wel op zondag morgen. Een update van de logger werd automatisch binnengehaald en waren we weer helemaal up-to-date.

Maar nu de contest. De meeste drukte was toch wel op 40 meter te vinden. Soms harde signalen maar soms ook iemand tussen twee sterke stations uitplukken. Draaien aan de filters doet wonderen. En wat ook meespeelde was de WW RTTY contest. Die eisen ook een plaats op de reguliere amateurbanden op. Ik denk dat heel veel N-amateurs in Nederland die RTTY signalen vervloekt zullen hebben. Als N-Amateur heb je op 40 meter maar 100kHz en dan zitten daar ook nog allemaal van die RTTY signalen.

Enfin, de eerste 10 verbindingen ging best wel snel. Niet zo vreemd want bijna ieder signaal dat je hoort is een nieuw station. En die contacten gingen snel. Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel. Het ging allemaal snel. Ook een Duits station kreeg ik al snel in het lijstje. Ik had mij voorgenomen om op 40 meter eerst alle provincies te werken. Uiteindelijk moest ik nog Flevoland en Zeeland op mijn lijstje krijgen. En dat lukte net binnen een uur om alle provincies te spreken met Zeeland als laatste (PI4DX).

Toen ben ik naar 20 meter omgeschakeld. Wat een rust vergeleken met het geruis en geduw op 7 MHz. Ook hier nog wel enkele RTTY signalen te horen maar dat was al een stuk minder. Wat opvalt is de grote hoeveelheid buitenlandse stations. Lokaal geweld wordt niet gehoord. En toen maar eens op 21 MHz geprobeerd. Blijkbaar heel veel goede condities want daar kreeg ik heel veel stations te horen. Ik had hier nog nooit echt aandacht aan besteed maar wat een rustige en fijne amateurband is dit. En een enorm bereik.  Op 40 meer is het veel lokaal geweld en veel Oostelijk gelegen stations (Rusland en Ukraine). Op 15 meter zelfs de Verenigde staten. En die mag ik ook op het lijstje noteren! Dat ik er wat moeite voor moest doen kwam denk ik door de de populariteit. Ik was pas met mijn 60-ste registratie bezig en de Amerikaan zat al op 134 !

's Avonds nog een verbinding op 80 meter gemaakt. De hogere banden waren bijna allemaal dicht. Niets-Nada-Nothing. Geen zon, geen radiosignaal. 80 meter deed het nog wel. Het was wel een Nederlandse PACC deelnemer (PA15TSS).

De volgende morgen weer opnieuw er tegen aan. Eerst een keer de 40 meter band overgefietst. Een paar verbindingen er bij genoteerd. Ook nu weer snel naar 20 meter, 15 meter en tenslotte ook nog een aantal verbindingen op 10 meter (28,4MHz) gemaakt. Onderweg zakt je nog even de moed in de schoenen als je met een Russisch station verbinding maakt waarbij je een nummer terugkrijgt wat al ver in de 4 cijfers zit. Om een paar minuten voor 13:00 uur de laatste verbinding genoteerd. Toch weer meer stations gewerkt dan vorig jaar. De logfile geëxporteerd en naar de centrale computer van de PACC gestuurd. En nu maar afwachten. Hoe hoog zal ik eindigen? Geen idee. Geen wereld plaats. Maar het gaat (net als alle andere jaren) om de spirit en het plezier. Volgend jaar weer. En dan ga ik eens kijken of ik zelf op een vaste frequentie kan blijven roepen en dat ik door andere stations aangeroepen wordt. Lijkt mij leuk maar ik heb geen idee of dat echt gaat werken. Ook wil ik volgend jaar een andere antenne gaan gebruiken. Ik had er al wat voorbereidingen voor getroffen maar vergeten deze klus af te ronden en de antenne tijdens deze PACC te gaan gebruiken. Afijn, dan heb je weer iets om naar toe te werken en de komende 52 weken uit te testen.