Voor een aantal amateurs in de regio is het bekend dat Edwin (PA1EDL) een discussie heeft met de buurt ten aanzien van zijn geplaatste antennemast en de bijbehorende (tijdelijke) antennes.

pa231660a

Even een korte samenvatting wat er vooraf ging: Edwin wilde na het behalen van zijn vergunning als D-amateur (PD3ALB) graag ook goed kunnen experimenteren op de korte golf. Hiertoe had hij een goede antenne nodig. Hij heeft een bouwvergunning aangevraagd voor een antennemast en deze ingedient bij de gemeente Leusden. De vergunning werd relatief snel door de gemeente verstrekt en Edwin ging aan de slag. De mast werd geplaatst. Toen kwam de buurt in beweging en tekende bezwaar aan tegen de plaatsing. Buurtbewoners kwamen er achter dat de gemeente een procedurefout gemaakt had en legden dit voor aan de rechter. Het onderwerp van het bezwaar was het ontbreken van de antenne in de bouwaanvraag en de vergunning. Deze gaf de bewoners gelijk en Edwin moest een nieuwe vergunning aanvragen. Deze werd door de gemeente verstrekt waarbij de foute hersteld werd. Ook tegen deze verleende vergunning kwamen de bewoners in bezwaar en spanden opnieuw een rechtzaak aan tegen de gemeente. Edwin was steeds onderwerp maar niet de beklaagde. Ook deze zaak werd door de gemeente verloren. De gemeente besloot om nu niet verder te gaan in dit juridische proces en besloot om de vergunning in te trekken. Echter was Edwin het hier niet mee eens en nam contact op met Guido van den Berg van de VERON. Samen met Guido werd een hoger beroep ingezet bij de raad van state. De discussie spitste zich toe op het al of niet opnemen van de antenne in de bouwvergunning. Guido heeft gepleit dat de antenne vergunningsvrij is omdat de ameteur wil experimenteren met verschillende antennes en daarom de antenne uit de bouwvergunning moet blijven. De bouwvergunning richt zich daarom op de antennemast.

Recent heeft de raad van state een uitspraak gedaan in deze kwestie. Het resultaat hiervan is te lezen in de publieke publicatie van justitie waarvan een kopie hier deze link te vinden is.

 Eerder verschenen artikelen over de antenneprikelen:

Antenneproblemen PD3ALB (deel 2)

de antenne van PA1EDL

PA1EDL antenne perikelen

Problemen voor PD3ALB