antenne beugel 1Omdat we recent een aantal QSO's gevoerd hebben over antennes op de auto werd gevraagd om mijn situatie op de huidige auto. Momenteel rijd ik in een Skoda Octavia Combi. Tot 2009 heb ik rondgereden in een Renault Grand Scenic en deze was voorzien van twee dakdragers welke achter op de auto gemonteerd waren. Hier had ik een K550 antennevoet gemonteerd waarop meestal de Diamond NR-770H antenne geplaatst was. Soms ook een D-Original antenne voor 40m/20m/10m/6m/2m en 70cm.

Op de huidige auto werd wederom de betreffende K550 antennevoet gemonteerd.
Nu staat de antennevoet in de lengterichting opgesteld. Het voordeel hiervan is het beter benutten van de grote vleugelmoer op de betreffende voet. Mocht je met een grote antenne ergens onder door moeten rijden dan kun je de antenne ook horizontaal leggen. Nu echter in de lengterichting van de auto.
Overigens is de Diamond NR-770H ook voorzien van een snelle knik voorziening. HIer kwam ik pas na een paar jaar achter. Je tilt de antenne op en er verschijnt een schanier.
Deze Diamond antenne is voorzien van een metalen krul, zodat de antenne mechanisch als een geheel fungeert. HIerdoor kan de antenne een behoorlijke mechanische druk ondergaan. Rijdt je per ongeluk een keer tegen een object aan dan kan de antenne daar prima tegen. Hij is totaal iets meer dan 1 meter lang en levert op 2M een versterking van 3 dB en op 70cm een versterking van 5,5 dB. Vooral de versterking op 70cm is goed merkbaar.
Omdat de voet ook voor andere antennes gebruikt kan worden moet hij ook voorzien zijn van voldoende tegencapaciteit. Ik heb dat in eerste instantie opgelost met twee soepele draden van 1,5 mm vanaf de voet naar twee punten van het chassis. Een punt is aan de voorkant van de dakdrage op het dak van de auto. Het andere punt is in de kofferbak ruimte.
Deze laatste draad gaat samen met de RG58 coax kabel naar binnen. Dit wordt via het rubber van de kofferbakklep naar binnen gevoerd. Hier heb ik wel een zg. S-bocht aangebracht om water wat langs de kabel naar binnen sijpelt geen kans te geven naar binnen te lopen. Door de S-bocht loopt het water langs de buitenkant van het rubber naar beneden en wordt daar naar buiten afgevoerd.
Overigens is de antenne al enige jaren naar volle tevredenheid in gebruik en dat is ook wel te zien aan de corrosie op de betreffende antenne. Geen probleem, hij kan er tegen.
TIP: Als je een nieuwe Diamond mobiel antenne koopt moet je de kleine inbus schroeven even goed aandraaien en desnoods vastlijmen met superlijm. Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat er een schroefje uittrilt omdat hij vanaf de fabriek niet goed aangedraaid is. Er wordt een inbus meegeleverd dus daar kan het niet aan liggen. Dit geldt niet alleen voor de NR-770H maar voor bijna alle Diamond antennes.
Antenne beugel 2 Antenne beugel 3 Antenne beugel 4