In het midden van het land zijn twee repeaters actief. 1 repeater op de 2 meter band (PI3UTR) en 1 op de 70 cm band (PI2NOS)

In Nederland worden de repeaters ingedeeld in twee frequenties: repeaters met een klein dekkingsgebied. De zogenoemde stadsrepeaters in het 12,5 Khz raster en de regionale repeaters op het 25 Khz raster.
Vanaf 1 januari 2013 hebben we in de gebrandytoren de repeater van PI3UTR. De antenens hangen op een mooie hoogte van 200 meter. Bij de start van het relais had de repeater een mooi bereik maar ondervonden gebruikers in de buurt van Emmen last van dit mooie bereik. Het vermogen moest omlaag. Nu heeft de repeater een uitgangsvermogen van ongeveer 4 watt en een redelijk bereik in het midden van het land.


Eens per jaar, tijdens de ballonvossenjacht, worden de antennes van PI3UTR verwisseld van ruim 200 meter naar bijna 375 meter hoogte en gaat het vermogen met een factor 4 omhoog van circa 4 naar 16 Watt ERP. Stations uit heel het land zijn dan te horen en proberen een verbinding te maken. Goed nieuws, want PI3UTR krijgt de permanente status Megarepeater.

Na de wijziging van het IARU VHF-bandplan zijn er nieuwe frequenties gekomen voor zodat er meer repeaters geplaatst kunnen worden in de VHF-band. Waar voorheen de repeaterfrequenties begonnen bij 145.6000 Mhz, zal dat vanaf begin januari 2014 op 145.5750 Mhz beginnen. En zo ontstaat er ruimte voor 2 extra repeaters in de 2-meter band. Agentschap Telecom gaat deze frequenties gebruiken voor bovenregionale repeaters. In Duitsland worden deze frequenties al ingezet voor onder andere D-star repeaters, zoals met conditities wel eens te horen is in Noord-Nederland.

Paul (PE1RJV) is verantwoordelijk voor het beheer van enkele repeaters, zowel analoog als digitaal. Zo beheert bij in Utrecht PI3UTR op VHF en PI1UTR op UHF die zowel met D-star als DMR werken. Iets verderop in Hilversum helpt Paul de mensen van Hobbyscoop met het in werking houden van PI2NOS, de analoge repeater die uitzend op 430.125 Mhz. En zo zijn er nog wat repeaters te bedenken die allemaal gemeen hebben dat ze op grote hoogte opgestald staan en dus een groot bereik hebben.

Afgelopen week werd bekend dat PI3UTR een nieuwe frequentie krijgt en gaat verhuizen van 145.625 naar 145.575 Mhz. Op termijn zullen de antennes omgewisseld worden zodat de vossenjachtantenne op bijna 375 meter hoogte in de Gerbrandytoren de standard antenne zal worden in plaats van de antennes die nu gebruikt worden op circa 200 meter hoogte. Ook zal het vermogen van de repeater daarbij omhoog gaan van 4 Watt ERP nu, naar 20 Watt ERP in de nieuwe situatie.

"Wij hebben ondertussen de ATOF binnengekregen om van PI3UTR een bovenregionaal relais te maken. Zo spoedig mogelijk zal de nieuwe frequentie 145.575 worden", zo zegt Paul. "Dat is geen fout, het is een van de twee nieuwe repeaterfrequenties die door de IARU als aanbeveling gedaan zijn. In Nederland gaan we deze dus ook gebruiken. PI3UTR wordt een bovenregionaal station en het bereik zal dus behoorlijk toe moeten nemen. We zullen gebruik gaan maken van meerdere locaties zoals ook door het CoVersity project op 430,275 (PI2NON) in het Noorden van Nederland gedaan wordt. Een van de eerste uitbreidingen staat gepland met een extra zendontvanger in Arnhem".

De afgelopen tijd heeft Agentschap Telecom in de voorbereiding naar het nieuwe bandplan diverse wijzigingen doorgevoerd voor diverse ATOF's die op de nieuwe ingangsfrequenties lagen. Voorheen werden deze onder andere gebruikt door PI1UTR op de simplex D-star relais op VHF. Of er internationale coördinatie plaatsvind bij Agentschap Telecom is op het moment van schrijven niet bekend gezien het bereik van deze nieuwe Megarepeater.

Voor Paul betekend het de komende twee weken veel werk. Zo zal hij met meetapparatuur de toren moeten bezoeken om de 2 bandpass en 4 cavity filters opnieuw af te regelen alsook de repeater om te moeten programmeren. "Hoewel de nieuwe ATOF per direct geldig is, ontving ik ook een brief dat de oude ATOF 2 dagen voor het ontvangen van de brief verlopen is. Ik neem aan dat dit een menselijke fout is en ga maandag even contact zoeken met de mensen van Agentschap Telecom om te vragen wat nu precies de juiste volgore is. We willen in ieder geval graag naar de nieuwe frequentie toe".

Alsof bovenstaand goed nieuws nog niet genoeg was weet Mischa (PA1OKZ) te melden dat  ook PI2NOS in Hilversum de status van "Mega repeater" gekregen heeft. Een van de wijzigingen die deze status met zich meebrengt is een wijziging in de maximale antennehoogte. Waar deze bij normale regionale repeaters gelimiteerd is op 200 meter hoogte kunnen de antennes in beide toren nu omhoog tot een hoogte van 375 meter. Daarnaast mogen met de bovenregionale status ook meerdere locaties in gebruik nemen en dit geeft leuke mogelijkheden om te experimenteren. "Als PI2NOS crew willen we ook een 2e cel gaan bouwen om hier experimenten mee te kunnen doen. Als er voldoende ervaring is opgedaan kunnen we in een later stadium kijken welke mogelijkheden dit geeft", zo zegt Mischa.

 

(Tekst delen overgenomen van PI4UTR)