Enige tijd geleden berichten wij al over de ontwikkeling in Noord Nederland ten aanzien van Coversity. Dit netwerk van verschillende repeaters werk allemaal op de zelfde frequentie. Exact gesynchroniseert met behulp van een GPS ontvanger. Deze houdt de zendfrequentie van alle zenders exact gelijk. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een centrale server. Deze server krijgt via het internet de audio van alle ontvangers van de opstelpunten aangeleverd. Hij bepaald welke audio stream actueel is en stuurt deze door naar alle andere repeaters.

CoVersitySchema

Het effect is een gebied waarbinnen zendamateurs met elkaar kunnen communiceren, gebruik makend van verschillende repeaters. Ze hoeven zich niet druk te maken over het omschakelen van verschillende frequenties, etc.

nnl5

Dit concept is in de professionele wereld al langer bekend. De KLPD werkte hier vroeger al mee zodat de snelle jongens in de Porsches landelijk op 1 frequentie bereikbaar waren. Het bijkomend effect was eenduidigheid en randabel in frequentiegebruik.

In noord nederland is al een aantal jaren een proef gaande en zijn het aantal opstelpunten de afgelopen jaren aardig gegroeit. De provincie Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel zijn eigenlijk al dekkend. Er zijn opstelpunten in Harlingen, Ameland (Nes), Veenwouden, Bedum, Delfzijl, Groningen (Hoogkerk), Heerenveen, Assen, Vlagtwedde, Emmen, Hoogeveen (Hollandscheveld), Steenwijk, Dalfsen, Kampen, Hengelo en Groenlo. Wij hebben hier eerder al een keer op gewezen. Coversity was als test operationeel op 430,025 MHZ met een shift van 1,6MHz. Omdat het hier een proef betrof is op aanraden van het Agentschap Telecom vorig jaar even de stekker uit getrokken en is er een formele aanvraag gedaan. De regelgeving is aangepast, omdat je natuurlijk niet meer met 1 repeater en 1 repeatereigenaar te maken hebt. Er zijn meerdere opstelpunten en meerdere repeaterbeheerders. En wie spreek je nu aan op technische problemene oid.

Daarnaast is een andere frequentie bepaald. Coversity gaat naar 430,275 MHz. Deze frequentie is in Nederland toegewezen aan een aantal andere repeaters. Deze repeaters moeten eerst omgebouwd worden naar een andere frequentie. Daarna kan het Coversity netwerk in gebruik genomen worden. De voorbereidingen worden al getroffen. De apparatuur wordt aangepast op de nieuwe frequentie zodat ze zo snel mogelijk met de ingebruikname van het nieuwe netwerk kunnen worden.

coversitystand

De actuele ontwikkelingen zijn te vinden op de website van dit project. Coversity website