Gebruik kristal filters in een FT-897D

Deze set maakt het mogelijk om twee optionele mechanische filters (Collins) filters in de tweede middenfrequent (455kHz) te gebruiken. Afhankelijk van de filters die momenteel op de markt beschikbaar zijn kun je in de FT897D gebruik maken van twee filters met een bandbreedte van 2 kHz (SSB), 500 Hz, 300 Hz (CW). Het gebruik van deze twee filters is een hele verbetering van de kwaliteit van de tranceiver. Alhoewel smalle mechanische filters het niet "halen" bij de "old good" kristal filters. Kristal filters. Kristal filters leveren een veel betere en scherpere afbakeing vna de bandbreedte (verhouding tussen de 6 dB en 60 dB) en een veel betere demping buiten de doorlaat band. Behalve de eerder genoemde bandbreedtes zijn er ook nog kristalfilters met een bandbreedte van 125 Hz, 250 Hz, 400 Hz, 500 Hz, 1000 Hz, 1.8 kHz, 2.1 kHz, 2.4 kHz, 2.8 kHz, etc (bron: Inrad web page).

Nu kun je gebruik maken van de standaard filters zoals deze door Yaesu en Inrad beschikbaar worden gesteld, maar je kunt ook een filter inbouwen welke niet echte "standaard" is voor de FT897D. Eerst moet er ruimte gemaakt worden voor één filter (fig [3] op de foto) Dat was eenvoudig. Je moet het spannings filter (ferriet kraal) wat verder in de ruimte duwen. De schroeven moeten misschien wat ingekort worden. (Maar misschien hoeft dat niet, afhankelijk van het type filter welke je gebruiken gaat. Ik gebruik de ingebouwde voeding in de FT897D waardoor ik geen gebruik kan maken van de in te bouwen batterijen. Om ruimte te maken voor een ander filter (fig [4] op de foto), is het interface printje vor de batterij schakelaar verwijderd welke aan de bovenkant van de kast zit. Hierdoor ontstaat ook ruimte voor een tweede filter. Er moesten wel enkele schroeven ingekort worden. De filters zijn aangesloten volgens de "wire-in" stijl. Ik maak gebruik van sub-printen van Inrad filters nadat de filters zelf van de print verwijderd waren. De gebruikte coax kabels zijn van het type RG 174/U. Ik gebruik nu filters van Icom, FL-222 (1.8 kHz/455 kHz) voor SSB en de Icom FL-53A (250 Hz/455 kHz) voor CW. Wat een radio!

[1] - Positie van de mechanische filters. Filters zijn vervangen door printen met dunne coax kabels op de printen gemonteerd.
[2] - vier coax kabels RG 174
[3] - Kristal filter van Icom FL-222 (1.8 kHz / 455 kHz) voor SSB.
[4] - Kristal filter van Icom FL-53A (250 Hz / 455 kHz) voor CW.

Petr OK1FIG, Januari 2008