De gebruikers van de bekende FT-817 of FT-857(D) of FT-897(D) beschikken over een prima tranceiver welke al heel wat jaartjes meegaat. Met name de FT-817 kan elke signaaltje gebruiken om het relatief zwakke zendsignaal een boost te geven. De FT-8x7 beschikt over een aantal parameters om het audio dat uitgezonden wordt te regelen maar een echte compressor zit er niet in. Op de markt zijn hele mooie projectjes en printen te krijgen die in de microfoon van de FT-8x7 ingebouwd kunnen worden. Bij onze oosterburen is echter een bouwkit te verkrijgen waarmee een audio-kompressor in de microfoonleiding geschakeld kan worden. 

2017 08 30 20.18.13

We hebben hier te maken met een bouwkit rondom een SSM2165P compressor van Analog Devices. Blijkbaar is dit de vernieuwde versie (V2) van een compressor die al langer op de markt is. 

De bouwkit is te bestellen op de website van Funkamateur.de. De naam "bouwkit" is misschien wat ruim gekozen. Het betreft een SMD print maar de meeste SMD-componenten zijn al op de print aangebracht.

2017 08 30 20.21.40  2017 08 30 20.21.59

Er zijn een aantal onderdelen die nog geplaatst en vastgesoldeerd moeten worden, zoals de beide RJ45 chassisdelen, het 8-pins IC, een SMD electronitische condensator, twee minipotmeters en een schakelaartje. Met deze schakelaar kan de compressor in- en uitgeschakeld worden. Ik heb zelf een 8 pins IC-voetje gemonteerd zodat het IC-tje hierin gestoken kan worden. Altijd handig als je het IC een keer wilt vervangen door een nieuw exemplaar. 

DE kit krijgt de voedingsspanning via de spanning welke op de microfoonconnector van de tranceiver te vinden is. De originele microfoon van de FT-8x7 (MH31A) wordt aangesloten op de ingang (Bus1) en de microfooningang vna de FT-8x7 via een meegeleverd kabeltje op de uitgang van het kastje (Bus2). Dit staat ook aangegeven op een stikker welke op de meegeleverde kuntstof behuizing geplakt wordt. Met de twee pot-meters wordt de audioversterking geregeld (P1) en de instellingen van de compressor (P2).

Toongenerator

Verder bevind er op de print een toongenerator. De toongenerator is opgebouwd rondom een aantal NAND-poorten van een IC welke al voor geinstalleerd is op de printplaat. De toon schakel je in door de PTT-knop en gelijktijdig de Down-knop op de microfoon in te drukken. Hiermee wordt een toon van ongeveer 500 Hz gegenereerd zodat er in SSB ook een draaggolf gegenereerd wordt. Daarmee kan dan eenvoudig de antennetuner ingeregeld worden.   

Schema

Bij de bouwkit wordt ook een hele mooie handleiding geleverd. In zowel Engels als in het Duits wordt de bouwkit beschreven. In het midden van de handleiding bevindt zich ook het schema van de print. 

2017 08 30 20.22.59  

De kwaliteit van de handleiding is zeer hoogwaardig op kwalitatief papier gebrukt. Zeker geen stapejtje A4-tjes met een nietje. Nee, mooi glimmend papier en foto's in kleur.

 Ik ga mij de komende tijd nog eens bezig houden met de optimale instelling van de compressor. Hij gaat netjes mee op velddagen. Met een goed ingestelde compressor moet het mogelijk zijn om een betere verstaanbaarheid van het uitzendsignaal te verwezelijken. Met een sterk(er) signaal hoop ik te dat de andere amatuer mijn signaal er tussen de kakafonie van de andere roepende amateurs oppikken. Hij kan het verschil zijn tussen een QSO of maar blijven roepen ;-).

 2017 08 30 20.19.42 

De handleiding van de bouwkit is ook los te downloaden op de website van Funkamateur.de.