Ik heb al een aantal jaren een FT-857D in gebruik. Deze set heb ik een aantal jaren in de auto gebruikt. Maar na een aantal jaren hiermee rondgereden te hebben bleek ik weinig gebruik te maken van HF in de auto. De set is toen uitgebouwd en in de shack gemonteerd. De laatste maanden viel het mij op dat de S-meter niet meer volledig uitsloeg bij ontvangst van de lokale repeaters. Zelfs met de porto in de shack kreeg ik de meter niet verder dan S9. Een volledige reset van de set leverde niets op. Blijkbaar was het geen softwareinstelling. De antenne op de FT897D aangesloten leerde dat de antenne goed was. Ook de SWR was 1-op-1,een-beetje. Dus niets mis mee.

 

Op een bepaald moment liep ik tegen de URL van Leo Duursema aan. ZIjn website radioamateurshop.nl gaf kort en krachtig weer wat de mogelijkheden waren en hoe hij te werkt gaat. Vervolgens het formulier gedownload, ingevult en een afspraak gemaakt. Vorige week zaterdag de set bij Leo afgegeven voor een reparatie. Toen Leo de set in ontvangst nam had hij al een vermoeden dat de keramische filters waarschijnlijk de boosdoeners zouden zijn. 

Vandaag kreeg ik een bericht dat de set weer gereed was. Reparatiekosten waren meer dan redelijk. Zeker als je daarmee ook de snelheid van handelen in ogenschouw neemt. 

Vandaag de set weer opgehaald en een korte uiteenzetting van Leo aangehoord. 

De keramische filters in de set.

De FT857 welke ik in gebruik heb is door Yaesu in 2008 gebouwd. In die serie is gebruik gemaakt van keramische filters van Toko van een dubieuze kwaliteit.Of zoals Leo aangeeft :

Het probleem met de filters doet zich hoofdzakelijk voor bij sets met bouwjaar 2007 en soms laat 2006 en vroeg 2008.
De in die periode gebruikte Toko filters zijn van slechte kwaliteit. Filter vervangen zonder verdere modificatie is voldoende. 

De filters zijn in de foto zichtbaar als de 3 zwarte rechthoekige blokjes. Dit zijn de nieuwe filters.