Tijdens de vakantie wil ik weer een HoogFrequent (HF) antenne gaan gebruiken. Dit jaar  kan ik dat gaan testen vanuit Spanje. Een hele eenvoudige antenne voor de zendamateur is een open dipool. Echter werkt een open dipool het beste als hij ten minste een halve golflengte boven de grond hangt. Voor de 40 meter band zou dit betekenen dat hij over de gehele breedte op een hoogte van 20 meter moet hangen. Niet echt praktisch dus. Daarnaast moet hij aan beide uiteinden
aan " iets"  gekoppeld worden. Dat kan natuurlijk met een lang stuk scheerlijn aan de uiteinden van de antennedipool maar dan gaat hij nog meer doorhangen. Een open dipool heeft daardoor drie nadelen:

Nadeel 1
Een open dipool moet hoog hangen wil hij goed afstralen. DIt is niet altijd praktisch haalbaar.

Nadeel 2
De impedantie van de open dipool is 75 Ohm. De meest tranceivers hebben een uitgang van 50 Ohm. Ook de gebruikelijke Coaxkabels hebben een impedantie van 50 of 52 Ohm (RG58, RG213, etc)

Nadeel 3
De open dipool is richting gevoellig. Ontvangst van de zijkant is minimaal. Een antenne draaien is een optie maar dat doe je niet zo makkelijk op een vakantie adres. Een antennerotor oid heb je niet bij je en een antenneconstructie hiervoor is enorm groot.

De oplossing is een Inverted-V. Deze antenne is gebaseerd op de open-dipool maar is in het midden opgehangen aan een hoog punt. Dit kan een relatief hoog punt zijn als een boom(tak) of een fiberglas mast. Ik neem dit jaar een Spiderbeam mastje mee. Dit is een uitschuifbar antennemast systeem welke maximala 12 meter hoog kan worden. De Inverted-V bestaat uit twee antennebenen welke onder een hoek van 120 graden ten opzicht van elkaar opgehangen worden vanuit een hoog punt. Vandaar de naam, het is net een V maar dan ondersteboven. 

 inverted v

Door de hoek van 120 graden wordt de impedantie ineens ook 50 Ohm. Verder straalt de antenne veel meer rondom weg. Dus het richteffect is verdwenen. Ook het eerste nadeel van de antennehoogte is verdwenen. Veel meer een antenne die het op tijdelijke locaties zoals de vakantieomgeving zal bevallen. 
De meeste spanning in de antenne gaat  in de uiteinden van de benen zitten. Deze moet dus goed geisoleerd worden. Gebruik hoertoe islatoren welke aan het einde van de dipolen zitten en aan de andere kant een stuk scheerlijn. Een stukje PVC buis met twee gaten kan al prima voldoen.

 bu50

De dipool is Symetrisch. De beide benen zijn gelijk van lengte. Echter de Coaxkabel heeft dan welk de juiste impedantie maar is Asymetrisch. Om deze twee op elkaar aan te passen is een Balun nodig. Deze hoeft alleen maar de Symetrie en Asymetrie op elkaar aan te passen. De impedantie kan zo blijven. Dus een 1:1 balun.
Ik ga gebruik maken van een Balun van Diamond : de BU-50. Een Balun welke werkzaam is tussen 1,7 en 40 MHz.