De G5IJ is afkomstig uit een artikel van het UK magazine Practical Wireless uit augustus 2002

De ontwikkelingen van de G5IJ is gebaseerd op experimenten van GW6HMJ welke gebruik maakte van enkele 75 foot lange niet resonante draad welke horizontaal opgehangen was.

Daarnaast kun je ook 72 foot koperdraad (27 swg) gewonden om een PVC pijp van 32 mm diameter en een lengte van 2,5 meter in een buis van 4 meter (40mm diameter) gebruiken om een vertikale antenne te realiseren.

Deze antenne tuned goed op alle amateurbanden van 160 meter tot 6 meter. Alleen op 40 meter vertikaal verliest hij veel effectieviteit.

Hij heeft een balun gebruikt welke gebaseerd was op een ferrit staaf uit een middengolf transistor radio. In eerste instantie werkte de balun goed maar er zijn nog geen praktijktesten in de ether mee uitgevoerd.

balun-schematic

Hierboven het schema van de balun welke bij deze G5IJ antenne hoort.

Het ontwerp is gebaseerd op een dubbele spoel welke een dubbele uitgang heeft. De uitgangen kunnen een stuk 300 Ohm lintlijn voeden maar kunnen ook bij elkaar gevoegd worden zodat een lange draad gevoed kan worden.

Constructie:

Secundair heeft de balun 27 windingen. Het originele artikel spreek van 20 swg koperdraad. De primaire kant moet zoveel mogelijk windingen hebben als je kwijt komt op de balun.

Het beste kun je een T220-2 kern gebruiken. Maar demeeste kernen voldoen al snel. De auteur is er in geslaagd om 14 tot 17 windingen aan de primaire kant op de kern te monteren.

 antenna2

Hierboven Het prototype van de helical antenne gebruik makend van 12 meter koperdraad om een buis van 32mm gewikkeld. De balun is aan de voet gemonteerd en staat op een metalen buis van 4 meter (40 mm diameter)