Voor het betere veldwerk 

Toen ik zo’n ruime anderhalve maand geleden in Rosmalen rond liep was ik met mijn gedachten al bij de langere avonden, de hogere temperaturen en wat spannends ik nu weer op hobbygebied zou kunnen gaan doen. Toen ik langs een stand liep met een YP3 Yagi in a Bag van superantennas.com wist ik dat ik de FT-817 nieuw leven moest inblazen. Voorzien van de One Big Punch compressor microfoon, SSB filter en extra accucapaciteit werd het tijd te investeren in de YP3. En zo werd een paar weken geleden bij mij een grote doos afgeleverd met daarin een ongeveer 1 meter lange tas met losse onderdelen, goed voor een 3 element Yagi voor 20, 17, 15, 12, 10 of 6m.

onderdelen
onderdelen

De antenne wordt compleet geleverd met spoelen (6x 7,52mH en 6x 3,5mH), boom, elementen, rolmaat ( in inches),

Banana Jack naar BNC connector, BNC naar PL convertor en mastklemmen. Opvallend is dat je geen gereedschap nodig hebt om de antenne in elkaar te zetten. Het enige gereedschap wat je wel nodig hebt is een ringsleutel 12 omde mastklemmen op de mast vast te zetten.Op bijgaande foto zijn de losse elementen te zien die aan de boom bevestigd moeten worden samen met de tas waarin een en ander geleverd wordt.  

Drie weken geleden ging ik voor het eerst met de antenne aan de gang en duurde het redelijk lang voor ik hem had staan. Een goede tip is dat je het beste eerst alle elementen op gelijke lengte kunt maken voordat je het uiteinde (de tip) afstemt. Dit blijkt namelijk het enige onderdeel te zijn per element waarin onderscheid wordt gemaakt tussen een reflector, driving element of director. Voor phone op 20m is dit bijvoorbeeld 25” voor de reflector, 23,5” voor de driving element en 22,5” voor de directors.

De bijgeleverde handleiding is vrij summier over het hoe je de antenne moet opbouwen. Ook de bijgeleverde dimension sheet vergt de benodigde aandacht voordat je doorhebt wat er precies bedoeld wordt.  

Hierdoor had ik helaas de eerste keer een te hoge SWR verhouding aangezien ik de meegeleverde hairpin match (zeg maar twee lasdraden met ogen en een afsluitbusje aan de andere zijde) niet juist had aangesloten. 

koppelblok
koppelblok

In eerste instantie lijkt het er op alsof je de ogen moet bevestigen onder de schroeven aan de mast; dit heeft geen effect. Wat wel juist is is dat je het uiteinde van elk driving element door de lus van de hairpin match steekt voordat je hem in het koppelblok schroeft (in de goudkleurige aansluiting op foto hiernaast)  

De totale boomlengte is ruim 3,4 meter. Als je de antenne vervolgens klaar maakt voor de 20m band, dan is de totale lengte van de reflectoren bij elkaar ongeveer 5,35 meter. Kortom een antenne waarmee wel wat te doen moet zijn en waarmee je de nodige nieuwsgierige blikken mee opwekt, zeker als je hem op 8 meter hoogte hebt staan, hi!

Toen ik vanmiddag de elementen had ingesteld op de voorgeschreven lengtes en de antenneanalyzer aan had gesloten, bleek er een dip te zitten op 14.300 ‘MHz. Nadat ik alle elementen 1” langer had gemaakt was de dip netjes naar beneden geschoven. De lengte van de reflectoren was in dat geval 26”, de driving element 24,5” en de directoren 23,5”.  

Bij deze instellingen liet de antenne analyser het volgende beeld zien in SWR verhouding voor het frequentiegebied van 14.100 tot 14.250 ‘MHz:

Frequentie SWR
14,100 3,0
14,110 2,6
14,120 2,2
14,130 2,0
14,140 1,8
14,150 - 14,190 1,7
14,190 - 14,220 1,8
14,220 - 14,250 1,9

Zoals te zien is is het SWR verloop redelijk vlak. Helaas kreeg ik SWR nog niet lager dan 1:1,7 maar dat neemt niet weg dat de antenne leuk presteert.

top
top

De antenne op 8m hoogte.Twee problemen die ik verder ben tegengekomen zijn dat:- doordat je de mast uitschuift er spanning komt te staan op de coaxkabel waardoor de bananajack loslaat van het koppelblok- een driving element niet stevig genoeg is vastgeschroefd waardoor de hairpin match loslaat (overigens zijn de solderingen aan de ogen erg zwak)Dan nu de vraag… Hoe presteert deze antenne? Met een zeer hoge SWR verhouding (> 1:3,5) en een beperkt vermogen (2,5W) lukte het me drie weken geleden in phone op 20m verbinding te maken met Ijsland (TF/PD9DX gaf me een 59 rapport terug).Nu ik de SWR verhouding iets beter onder controle had (er zal nog moeten worden getest of ik die niet nog lager kan krijgen) was het een stuk leuker. Onder andere de volgende stations heb ik vanmiddag met 5W phone op 20m gewerkt:Callsign Rapport Afstand bij benaderingVE3YJ 52 6067 kmKB2UZY 56 5702 kmW2YP 57 5855 km

autoplusantenne
auto naast de antenne

Laat die velddag maar komen zou ik zeggen…

73!

Paul, PD0PRS