Ik heb een tijd nagedacht en gewikt en gewogen. De laatste Radiomarkt in Rosmalen was het dan toch zover. Ik heb een Tytera MD-390 (GPS) aangeschaft.

2016 new model TYT MD 390 DMR Digital Radio With GPS Waterproof IP67 Two Way Radio 

De MD-390 is de opvolger van de MD-380. Met dat verschil dat hij volgens IP67 waterdicht is. Van beide modellen is ook een versie beschikbaar met een GPS ontvanger. Functioneel zijn beide modellen gelijk.

Op de radiomarkt waren verschillende stands te vinden die de MD380 en MD390 met en zonder GPS aanboden. Uiteindelijk dacht ik er goed aan te doen om voor een goedkope versie bij Handelsondernemingveenstra te gaan.

Thuis gekomen kwam ik er achter dat ik in Rosmalen even de inhoud van de doos na had moeten kijken. In de doos zit behalve de portofoon, een accu, een clip, twee antennes (kort en lang), een 230V adapter met desktoplader en een beknopte handleiding. Helaas zit er geen USB programeer-kabel bij. Daarom was hij zo goedkoop. En het werd door de (dozen)verkoper ook niet gemeld. Later nog een keer op de webside gekeken maar hij was/is bij Handelsondernemingveenstra ook niet los te koop. Als je al een MD380 (GPS) hebt is dat niet erg want functioneel en technisch zijn beide modellen gelijk. Maar als dit je eerste DMR porto is kun je er niet veel mee.

Dan maar op het internet op zoek naar een USB programmeer kabel. In China kun je prima kabels kopen voor een fractie van de prijs die hier gevraagd wordt. Verzenden is gratis. Het duurt alleen een aantal weken voordat de kabel  door de brievenbus glijdt. 

De MD380/390 beschikt over de mogelijkheid om met FrontPanelProgramming (FPP) de protofoon in te stellen. Deze optie staat standaard uit en kan via de programmeer software aangezet worden. Maar daarvoor moet je de wel de kabel gebruiken. Ik heb nog eens gezocht of het mogelijk is om dat via een knop-combinatie in te schakelen, maar dat is onbekend.

Voorlopig maar afwachten tot de kabel uit China in de brievenbus ploft.

Wordt vervolgt...